POLSKIE MIĘSO W DOBREJ FORMIE POLSKIE MIĘSO - POLSKA SMAKUJE
POLSKIE MIĘSO – POLSKA SMAKUJE
Przepis jest w języku polskim wyrazem wieloznacznym. Za najwyższą jakością i doskonałym smakiem polskiego mięsa drobiowego oraz wieprzowego stoją nie tylko tradycyjne przepisy naszych babć czy nowoczesne przepisy mistrzów sztuki kulinarnej, ale także dobre praktyki biznesowe branży mięsnej w Polsce i respektowanie przepisów prawa – zarówno lokalnego, jak i Unii Europejskiej. Polscy producenci drobiu i wieprzowiny dokładają wszelkich starań, na każdym etapie produkcji, aby mięso spełniało najwyższe normy jakości.
Co więcej, w ostatnich latach wokół branży zajmującej się hodowlą zwierząt oraz produkcją i przetwórstwem mięsa narósł szereg mitów, które są nie tylko nieprawdziwe, ale i szkodliwe dla całego sektora. Opierając się na konkretnych przepisach prawa polskiego: Dziennikach Ustaw i Rozporządzeniach Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, podkreślamy, że wiele z popularnych – szczególnie
w mediach internetowych – treści jest nieprawdziwych i mamy na to dowody, pardon – przepisy.
Podkreślamy, że polscy hodowcy przestrzegają przepisów prawa, a kucharze tworzą wykwintne przepisy kulinarne na dania z polskiego mięsa drobiowego oraz wieprzowego.
Wyciąg z Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich
§ 3. ust 1, pkt 1 i 2
Świnie utrzymuje się w pomieszczeniu przeznaczonym do ich utrzymywania i w systemie otwartym.
§ 3. ust 2, pkt 1 i 2
2. Kury nioski i kurczęta brojlery utrzymuje się w kurniku i w systemie otwartym, z wyłączeniem kur niosek do ukończenia 6. tygodnia życia oraz kurcząt brojlerów.
§ 3. ust 3, pkt 1 i 2
Zwierzętom zapewnia się możliwość ochrony przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi i zwierzętami drapieżnymi.
§ 4. ust 1
Zwierzętom zapewnia się opiekę i warunki utrzymywania uwzględniające minimalne normy powierzchni w zależności od systemów utrzymywania.
§ 4. ust 2, pkt 1, 2 i 3
Zwierzęta utrzymuje się w warunkach nieszkodliwych dla ich zdrowia oraz niepowodujących urazów, uszkodzeń ciała lub cierpień; zapewniających im swobodę ruchu, a w szczególności możliwość kładzenia się, wstawania oraz leżenia; umożliwiających kontakt wzrokowy z innymi zwierzętami.
§ 5. ust 1
Pomieszczenia, w których utrzymuje się zwierzęta, oświetla się przystosowanym dla danego gatunku zwierząt światłem sztucznym lub zapewnia dostęp światła naturalnego.
§ 5. ust 3, pkt 1 i 2
W przypadku, gdy w kurniku, w którym utrzymuje się kury nioski, jest zapewniony dostęp światła naturalnego – okna rozmieszcza się w sposób umożliwiający równomierne oświetlenie całego
kurnika; gdy zastosowane jest oświetlenie sztuczne – kurnik oświetla się w rytmie dobowym tak, aby około 1/3 doby stanowiło nieprzerwany okres ciemności oraz występowały okresy
przyciemniania odpowiadające zmierzchowi.
§ 5. ust 4, pkt 1 i 2
W kurniku, w którym utrzymuje się kurczęta brojlery, stosuje się oświetlenie sztuczne oświetlające co najmniej 80 % powierzchni użytkowej, którego natężenie, mierzone na poziomie oka ptaka, wynosi co najmniej 20 lux; lekarz weterynarii może dopuścić czasowe ograniczenie poziomu natężenia oświetlenia.
§ 5. ust 5
W okresie 7 dni od dnia umieszczenia kurcząt brojlerów w kurniku, a także w okresie 3 dni przed przewidywanym dniem ich uboju oświetlenie dostosowuje się do 24-godzinnego rytmu,
z okresami zaciemnienia trwającymi co najmniej 6 godzin ogółem i co najmniej z jednym okresem nieprzerwanego zaciemnienia trwającym przynajmniej 4 godziny, z wyłączeniem okresów przyciemniania.
§ 5. ust 6
Świnie utrzymuje się w pomieszczeniach przeznaczonych do ich utrzymywania, oświetlonych co najmniej przez 8 godzin dziennie światłem sztucznym o natężeniu co najmniej 40 lux.
§ 6. ust 1, 2 i 3
Cielęta, świnie lub kury nioski dogląda się co najmniej raz dziennie; Kurczęta brojlery dogląda się co najmniej dwa razy dziennie, ze szczególnym zwróceniem uwagi na objawy wskazujące
na obniżony poziom ich dobrostanu lub zdrowia; Kurczęta brojlery, które mają poważne urazy, uszkodzenia ciała lub wykazują wyraźne objawy zaburzeń stanu zdrowia, takie jak trudności
w chodzeniu, poważne puchliny brzuszne lub wady rozwojowe mogące być przyczyną cierpień, poddaje się leczeniu lub natychmiastowemu ubojowi, o czym informuje się powiatowego lekarza weterynarii.
§ 7. ust 1, pkt 1 i 2
Pomieszczenia, w których utrzymuje się zwierzęta, ich wyposażenie oraz sprzęt używany przy utrzymywaniu tych zwierząt wykonuje się z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia zwierząt
oraz nadających się do czyszczenia i odkażania; czyści się i odkaża.
§ 7. ust 3, pkt 1 i 2
Wyposażenie i sprzęt przeznaczone do karmienia i pojenia zwierząt umieszcza się w taki sposób, aby zminimalizować możliwość zanieczyszczenia paszy lub wody oraz ułatwić bezkonfliktowy dostęp tych zwierząt do paszy i wody.
§ 8. ust 1, 2, pkt 1 i 2
W pomieszczeniach, w których utrzymuje się zwierzęta, obieg powietrza, stopień zapylenia, temperaturę, względną wilgotność powietrza i stężenie gazów utrzymuje się na poziomie
nieszkodliwym dla zwierząt. W przypadku wyposażenia pomieszczeń w mechaniczny lub automatyczny system wentylacji system ten łączy się z systemem alarmowym sygnalizującym awarię
systemu wentylacyjnego; systemem wentylacji awaryjnej.
§ 8. ust 3, pkt 1 i 2
W kurnikach, w których utrzymuje się kurczęta brojlery, mechaniczny lub automatyczny system wentylacji działa w sposób zapewniający utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności.
§ 9. ust 1
Instalację elektryczną w pomieszczeniach wykonuje się w sposób określony w przepisach Prawa budowlanego.
§ 10. ust 1 i 2
Cielętom i świniom powyżej 2. tygodnia życia, kurom nioskom i kurczętom brojlerom zapewnia się stały dostęp do wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Urządzenia do pojenia instaluje
się w sposób zabezpieczający wodę przed wylewaniem się.
§ 11.
Zwierzęta wymienione w § 1 karmi się paszą dostosowaną do ich gatunku, wieku, masy ciała i stanu fizjologicznego.
§ 13. ust 1, 2, 3 i 4
Kury nioski karmi się co najmniej raz dziennie; Kurczętom brojlerom zapewnia się stały dostęp do paszy albo ich karmienie przeprowadza się w okresach oświetlenia, a w przypadku kurcząt przeznaczonych do uboju ostatnie karmienie przeprowadza się nie później niż na 12 godzin przed ich ubojem. Świnie karmi się co najmniej raz dziennie, a jeżeli utrzymuje się je grupowo
– zapewnia się im dostęp do paszy w tym samym czasie. Lochom w okresie między odsadzeniem prosiąt a okresem okołoporodowym i loszkom zapewnia się wystarczającą ilość pokarmu wysokoenergetycznego oraz pokarmu objętościowego lub wysokowłóknistego.
§ 14. ust 1 i 2
Chore lub ranne zwierzęta niezwłocznie otacza się opieką, a w razie potrzeby izoluje. Jeżeli wymaga tego stan zdrowia zwierzęcia, zwierzę to utrzymuje się na ściółce.
Produkt polski
Z dniem 1 stycznia 2017 roku weszła w życie ustawa o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, która wprowadza możliwość stosowania oznakowania
„Produkt polski”. Powyższe przepisy określają jednolite kryteria dotyczące dobrowolnego umieszczania informacji „Produkt polski”. Stanowią one, że produkty muszą być wyprodukowane
z surowców wytworzonych na terenie Polski, z tym, że w produktach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25% masy tych produktów, pod warunkiem, że składniki takie nie są wytwarzane
w kraju.Produkty nieprzetworzone mogą zostać oznakowane informacją „Produkt polski” jeżeli produkcja, uprawa lub hodowla, w tym zbiory, dojenie w przypadku krów, owiec i kóz odbyła się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W przypadku mięsa dodatkowo wymaga się, aby zostało pozyskane ze zwierząt urodzonych, chowanych i ubitych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a w przypadku innych niż mięso produktów pochodzenia zwierzęcego, aby zostały one pozyskane od zwierząt, których chów odbywa się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Produkty przetworzone uzyskane w wyniku przetworzenia produktów nieprzetworzonych, dla których można stosować informację „Produkt polski” muszą dodatkowo odpowiadać następującym wymaganiom:
• ich przetworzenie odbyło się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
• wszystkie ich składniki nieprzetworzone spełniają wymagania wskazane powyżej dla produktów nieprzetworzonych, które mogą zostać oznakowane informacją „Produkt polski”.
• inne niż wskazane wyżej składniki nie mogą przekraczać 25% łącznej masy wszystkich składników w chwili ich użycia do wyprodukowania tego produktu (z wyłączeniem użytej wody)
oraz składników tych nie można zastąpić takimi samymi składnikami, które zostały wyprodukowane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Podmiot odpowiedzialny za oznakowanie produktu, który będzie chciał w oznakowaniu podać informację o spełnianiu powyższych kryteriów - może to zrobić albo poprzez umieszczenie informacji „Produkt polski” albo poprzez umieszczenie znaku graficznego zawierającego tę informację. Podmioty, które umieszczą informację „Produkt polski” bez spełnienia powyższych kryteriów będą podlegały karze określonej przepisami ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2016, poz. 1604 z późn. zm.).
Wzór znaku graficznego zawierającego informację „Produkt polski” określiły przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie wzoru znaku graficznego zawierającego informację „Produkt polski” (Dz.U. z 2016 r. poz. 2148). Określenie wzoru znaku „produkt polski” umożliwi konsumentom łatwiejsze wyszukiwanie produktów spełniających kryteria określone w ustawie o jakości handlowej dla informacji „Produkt polski” czyli wytworzonych w Polsce z użyciem polskich surowców.
W rozporządzeniu przyjęto prosty wzór znaku, który bardzo łatwo będzie konsumentom kojarzył się z krajowymi wyrobami – tło biało-czerwone, napis „Produkt polski” niestylizowany. Znak graficzny zawierający informację „Produkt polski” ma kształt prostokąta podzielonego w poziomie na dwa równe prostokąty. Kontur znaku wyznacza obrys w kolorze czerwonym. Kolor czerwony we wszystkich elementach znaku ma spełniać wymagania dla „przestrzeni barwnej CMYK”, zgodnie z którymi procentowe wartości wynoszą: cyjan – 0%, magenta – 100%, yellow – 100%, kolor czarny – 0%.
Pork Quality Standard
- gwarancja produktu premium
System Jakości Wieprzowiny bazuje na wykorzystaniu
odpowiednich ras świń i określonych zasadach żywienia.
Obejmuje wszystkie etapy produkcji, które wpływają
na końcową jakość produktu i gwarantują uzyskanie
chudego mięsa wieprzowego o szczególnej jakości.
Produkcja wieprzowiny w Systemie PQS odbywa się zgodnie
z obowiązującym prawem w zakresie dobrostanu i zdrowia zwierząt oraz ludzi,
jak również z poszanowaniem ochrony środowiska naturalnego.
System gwarantowanej
jakości żywności QAFP
Wyróżnienie żywności o szczególnej jakości.
Gwarantuje konsumentom pełną transparentność
łańcucha produkcyjnego, opartą na restrykcyjnych normach
i otrzymaniu powtarzalnego produktu, charakteryzującego
się wysoką jakością i walorami smakowymi. System kładzie szczególny
nacisk na kwestie dobrostanu zwierząt,
odpowiedniej infrastruktury produkcji, zapewnienie
stałego nadzoru weterynaryjnego, a także utrzymywanie
w procesie produkcji wysokiej higieny pracy ludzi, urządzeń technicznych
oraz pojazdów.