POLSKIE DRÓB LEKKI JAK PIÓRKO POLSKIE MIĘSO - POLSKA SMAKUJE
Każdy fragment mięsa drobiowego prezentuje się najlepiej w innej formie:
Cała tusza – idealna do pieczenia, szczególnie z farszem z cytrusów, jabłek, suszonych śliwek, warzyw, ziół czy wątróbki. Sprawdza się także na grillu – posmarowanie miodem
przed pieczeniem pozwoli uzyskać chrupiącą, karmelizowaną skórkę.
Pierś – doskonała do pieczenia i smażenia. Znakomita do faszerowania, co pozwala uniknąć przesuszenia. Świetnie smakuje na zimno jako domowa wędlina.
Udka – wspaniale sprawdzają się pieczone, z rożna lub z grilla. Można je także nadziewać, co urozmaica ich smak i konsystencję.
Skrzydełka – świetne do smażenia i jako baza do zup, sosów czy bulionów. Wyśmienicie smakują z ostrym sosem lub przygotowane w stylu azjatyckim z warzywami.
Szyja i kręgosłup – niezastąpione jako baza do rosołu lub azjatyckich zup. Po ugotowaniu mięso można wykorzystać jako farsz, np. do pierogów.
Podroby – delikatna wątróbka z kurczaka lub indyka idealnie smakuje smażona, a serca i płuca doskonale nadają się do duszenia, np. w gulaszu.
Za doskonały smak polskiego mięsa drobiowego odpowiada przede wszystkim kondycja, czyli dobra forma zwierząt hodowlanych.
Dobrostan, komfort i ograniczony poziom stresu są kluczowe dla polskich producentów drobiu, którzy dokładają wszelkich starań, aby mięso spełniało
System gwarantowanej jakości żywności QAFP
Wyróżnienie żywności o szczególnej jakości. Gwarantuje konsumentom pełną transparentność łańcucha produkcyjnego, opartą na restrykcyjnych normach
i otrzymaniu powtarzalnego produktu, charakteryzującego się wysoką jakością i walorami smakowymi. System kładzie szczególny nacisk na kwestie
dobrostanu zwierząt, odpowiedniej infrastruktury produkcji, zapewnienie stałego nadzoru weterynaryjnego, a także utrzymywanie w procesie produkcji
wysokiej higieny pracy ludzi, urządzeń technicznych oraz pojazdów.
PRZEPISY
Zasady pieczonego kurczaka
Zamarynuj mięso w solance z 2 litrów wody i 100 g soli morskiej. W takim roztworze należy zostawić kurczaka....
Co zrobić, aby kurczak nie był suchy i zawsze wychodził soczysty?
Warto wcześniej mięso peklować lub marynować. Zawarte w marynacie składniki kwasowe i enzymy zmiękczają mięso i sprawiają, że jest....
Jak poprawnie marynować mięso drobiowe?
Mięso możesz marynować na dwa sposoby: na mokro i na sucho. Marynata na sucho doskonale sprawdzi się w przypadku, gdy....
Jak wykorzystać kości drobiowe na gęsty sos pieczeniowy?
Sos pieczeniowy dodaje wielu daniom niezbędnej głębi smaku. I choć jego przygotowanie bywa czasochłonne, można przygotować...
Co zrobić, aby mięso z grilla było zdrowsze?
Grillując, ustawiaj ruszt nieco wyżej, a mięso nie będzie wystawione na miejscowe działanie bardzo wysokich temperatur...
Jak odchudzić mięso przed przygotowaniem?
Staraj się trymować, czyli ścinać nadmiar tłuszczu z szykowanego mięsa wieprzowego, a z drobiu zdejmować skórę, pod którą gromadzi...
Jak smażyć i piec drób oraz wieprzowinę, aby były zdrowsze?
Unikaj mocno wypieczonego lub wysmażonego mięsa. Zwracaj uwagę na temperaturę i czas obróbki termicznej...
Chcesz, aby mięso drobiowe i wieprzowe było zawsze aromatyczne?
Zadbaj o odpowiednie zamarynowania mięsa przynajmniej na 12 godzin (a najlepiej nawet na 24 godziny) przed pieczeniem...
Co zrobić, aby mięso równomiernie przeszło smakiem?
Ponacinaj skórę szykowanego drobiu i zrób otwory w mięsie wieprzowym, a następnie powkładaj...
Jak piec drób, aby był soczysty i delikatny?
Piecz mięso zawsze w towarzystwie płynów (cydr, białe wino, bulion, a nawet sok owocowy sprawdzą się znakomicie)...
Przechowywanie i rozmrażanie
Świeże mięso drobiowe należy umieścić na dolnej półce w lodówce. Najlepiej przechowywać je w oryginalnym, szczelnie zamkniętym...
Polski drób - idealna baza do przyrządzania zup
Przygotowując wywar, dobrze jest włożyć mięso do zimnej wody – szybciej odda smak. Jeśli włożymy mięso do wrzątku, zachowa w sobie soczystość...
Obróbka drobiu
Krojąc drób przed smażeniem, warto postarać się, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości. W przeciwnym razie temperatura nie rozprowadzi...
Przyprawy do drobiu
Drób jest mięsem chudym, więc przy marynowaniu, nie bójmy się dodawać oleju, który pozwoli równomiernie rozprowadzić przyprawy. Kurczak oraz...
– przepis Gai Kuroń
Drób zawiera dużo białka – FAKT
W 100 g mięsa drobiowego jest 23 gramoprocent białka, co stanowi ok. 35% dziennego...
Drób jest lekkostrawny – FAKT
Mięso drobiowe ze względu na walory odżywcze jest często wykorzystywane w diecie lekkostrawnej.
– przepis Gai Kuroń
– przepis Jakuba Kuronia
– przepis Jakuba Kuronia
– przepis Jakuba Kuronia
Drób pomaga w profilaktyce wielu chorób – FAKT
W mięsie drobiowym znajdują się witaminy: A, E, D, K oraz B1, B2 i B12, które biorą udział...
Drób jest w Polsce bardzo popularny – FAKT
Ponad 38,5% Polaków kupuje i spożywa drób. Statystyczny rodak zjada ok. 29 kg tego mięsa...
– przepis Gai Kuroń
– przepis Gai Kuroń
– przepis Jakuba Kuronia
– przepis Gai Kuroń
Najbezpieczniejsze jest mięso pakowane – FAKT
Pakowanie mięsa od razu u producenta zapewnia brak kontaktu mięsa z bakteriami z otoczenia. Etykieta na opakowaniu...
Drób ekologiczny zawiera więcej białka – MIT
Mięso drobiowe pochodzące z hodowli konwencjonalnej zawiera tyle samo białka, co to pochodzące z farmy ekologicznej...
– przepis Jakuba Kuronia
Przepis Gai Kuroń
Przepis Jakuba Kuronia
Żółta skóra tuszki oznacza stary drób – MIT
Wybarwienie pochodzi z karmienia drobiu kukurydzą, która nie wpływa na smak i jakość mięsa.
Skąd pochodzi danie gęsie pipki?
Z kuchni Żydowskiej. W Izraelu znane są dwie wersje tej potrawy: gęsie szyjki oraz gęsie żołądki. Szyjki nadziewane...
w mniej niż godzinę
z kurczakiem
Jak nazywa się najpopularniejsze danie z drobiu w Indiach?
Jest to butter chicken. Tę potrawę codziennie jedzą setki milionów ludzi na całym świecie. Kurczaka marynuje się w jogurcie...
W którym kraju popularne są szaszłyki z kurczaka?
Indonezji. Stąd pochodzi potrawa kurczak satay czyli kawałki kurczaka nabite na bambusowe patyczki grillowane...
Drób zawiera dużo białka – FAKT
W 100 g mięsa drobiowego jest 23 gramoprocent białka, co stanowi ok. 35% dziennego...
Drób jest w Polsce bardzo popularny – FAKT
Ponad 38,5% Polaków kupuje i spożywa drób. Statystyczny rodak zjada ok. 29 kg tego mięsa...
Skąd pochodzi danie gęsie pipki?
Z kuchni Żydowskiej. W Izraelu znane są dwie wersje tej potrawy: gęsie szyjki oraz gęsie żołądki. Szyjki nadziewane...
Jak nazywa się najpopularniejsze danie z drobiu w Indiach?
Jest to butter chicken. Tę potrawę codziennie jedzą setki milionów ludzi na całym świecie. Kurczaka marynuje się w jogurcie...
Przechowywanie i rozmrażanie
Świeże mięso drobiowe należy umieścić na dolnej półce w lodówce. Najlepiej przechowywać je w oryginalnym, szczelnie zamkniętym...
Polski drób - idealna baza do przyrządzania zup
Przygotowując wywar, dobrze jest włożyć mięso do zimnej wody – szybciej odda smak. Jeśli włożymy mięso do wrzątku, zachowa w sobie soczystość...
Obróbka drobiu
Krojąc drób przed smażeniem, warto postarać się, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości. W przeciwnym razie temperatura nie rozprowadzi...
Przyprawy do drobiu
Drób jest mięsem chudym, więc przy marynowaniu, nie bójmy się dodawać oleju, który pozwoli równomiernie rozprowadzić przyprawy. Kurczak oraz...