
POLSKI DRÓB
SMAK NAJWYŻSZYCH
LOTÓW
POLSKIE MIĘSO - POLSKA SMAKUJE



SMAK wyróżnia polski drób
Mięso drobiowe jest drugim po wieprzowinie najczęściej wybieranym przez polskich konsumentów rodzajem mięsa. Używając określenia drób, warto wiedzieć, że dotyczy ono wszystkich udomowionych ptaków hodowlanych. Zaliczamy do nich: drób grzebiący, czyli kury, indyki oraz gatunki mniej popularne jak perliczki czy przepiórki; oraz drób wodny – głównie kaczki i gęsi. Polacy cenią mięso drobiowe właśnie za jego różnorodność. Mięso drobiowe jest niezwykle wszechstronne, można je spożywać na ciepło, jak i na zimno, wytrawnie i na słodko, a jego przygotowanie nie wymaga wiele nakładu czasu ani pracy.

WĘCH prowadzi prosto do kuchni
Na aromat polskiego mięsa drobiowego wpływa nie tylko jego gatunek czy świeżość, ale także sposób w jaki jest przygotowane, przyprawiane, a nawet serwowane. Aby mięso nabrało aromatu ziół czy innych przypraw warto je wcześniej zamarynować – już godzina w marynacie wystarczy, aby kurczak był pachnący. Jeśli chcemy, aby gotowane mięso zachowało pełnią aromatu, zamiast oddać go do wywaru – wkładajmy je od razu do wrzątku.

Miękkie i soczyste kąski w DOTYKU
Mięso z polskiego drobiu jest zwarte, sprężyste i lekko wilgotne. Polski drób odznacza się delikatną strukturą włókien, dzięki czemu jest miękki, łatwy do pogryzienia i lekkostrawny. Dlatego tak dobrze sprawdza się w diecie niemowląt – już od 5. miesiąca życia, gdy wzrasta zapotrzebowanie na białko. Zespół ekspertów rekomenduje podawanie dzieciom chudego mięsa drobiowego 2-3 razy w tygodniu. Mięso drobiowe jest ważnym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, które biorą udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów oraz są niezbędne dla pracy układu nerwowego. Podroby drobiowe są także dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Ponadto mięso drobiowe dostarcza żelaza hermowego, cynku, potasu, fosforu, selenu i wielu innych ważnych dla organizm związków.

MELODIA obróbki termicznej
Delikatne skwierczenie podczas smażenia medalionów z indyka, rozkoszne chrupnięcie krojonej skórki pieczonego w całości kurczaka czy miłe bulgotanie wrzącego wywaru z kaczki z pewnością nie mają sobie równych. Jednak poddając mięso obróbce termicznej, należy pamiętać, żeby odpowiednio dobrać temperaturę oraz czas, tak aby nie doprowadzić do powstania szkodliwych związków aromatycznych (HAA) i produktów niepełnego spalania węglowodanów (WWA). Poddając mięso drobiowe stałej różnicy temperatur (nie przekraczającej 68°C) podczas pieczenia, smażenia czy gotowania, nie dopuścimy do powstania warunków sprzyjających nagromadzeniu szkodliwych substancji. Warto też, aby ekspozycja termiczna np. podczas grillowania trwała jak najkrócej (po 2-3 minuty na stronę), aby zminimalizować ryzyko powstania WWA i HAA.

Polski drób jemy OCZAMI
Polski drób jest niezwykle inspirującym produktem spożywczym. Doskonały na ciepło (pieczony, grillowany, smażony, gotowany) i na zimno (wędzony, w postaci wędlin, w sałatkach, koreczkach, roladkach, a nawet w formie pasty do pieczywa). Możemy go serwować zarówno z wytrawnymi dodatkami, jak i na słodko, jako przystawka, aromatyczna zupa i danie główne. Z mięsem kurczaka oraz indyka doskonale łączą się świeże i suszone zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, majeranek, natka pietruszki czy kolendra. Zwolennicy ostrych smaków mogą eksperymentować z takimi przyprawami jak czosnek, chili lub pieprz syczuański. Do gotowanego drobiu warto dodać również liść laurowy oraz ziele angielskie. Do mięsa drobiowego świetnie pasują również suszone i świeże owoce: cytrusy, jabłka, borówki – podbiją smak zarówno kurczaka i indyka, jak i kaczki czy gęsiny. Drób, szczególnie kaczka, doskonale łączy się też z azjatyckimi smakami jak cynamon, imbir, trawa cytrynowa, anyż, curry oraz mleko kokosowe. Miłośnikom słodkości polecamy posmarować skórkę kurczaka miodem, a podczas pieczenia lub grillowania pięknie się skarmelizuje.
System gwarantowanej jakości żywności QAFP




Co zrobić, aby mięso z grilla było zdrowsze?
Grillując, ustawiaj ruszt nieco wyżej, a mięso nie będzie wystawione na miejscowe działanie bardzo wysokich temperatur...

Jak odchudzić mięso przed przygotowaniem?
Staraj się trymować, czyli ścinać nadmiar tłuszczu z szykowanego mięsa wieprzowego, a z drobiu zdejmować skórę, pod którą gromadzi...





Jak smażyć i piec drób oraz wieprzowinę, aby były zdrowsze?
Unikaj mocno wypieczonego lub wysmażonego mięsa. Zwracaj uwagę na temperaturę i czas obróbki termicznej...

Chcesz, aby mięso drobiowe i wieprzowe było zawsze aromatyczne?
Zadbaj o odpowiednie zamarynowania mięsa przynajmniej na 12 godzin (a najlepiej nawet na 24 godziny) przed pieczeniem...





Co zrobić, aby mięso równomiernie przeszło smakiem?
Ponacinaj skórę szykowanego drobiu i zrób otwory w mięsie wieprzowym, a następnie powkładaj...

Jak piec drób, aby był soczysty i delikatny?
Piecz mięso zawsze w towarzystwie płynów (cydr, białe wino, bulion, a nawet sok owocowy sprawdzą się znakomicie)...





Przechowywanie i rozmrażanie
Świeże mięso drobiowe należy umieścić na dolnej półce w lodówce. Najlepiej przechowywać je w oryginalnym, szczelnie zamkniętym...

Polski drób - idealna baza do przyrządzania zup
Przygotowując wywar, dobrze jest włożyć mięso do zimnej wody – szybciej odda smak. Jeśli włożymy mięso do wrzątku, zachowa w sobie soczystość...

– przepis Gai Kuroń

– przepis Gai Kuroń

– przepis Jakuba Kuronia

– przepis Jakuba Kuronia

Obróbka drobiu
Krojąc drób przed smażeniem, warto postarać się, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości. W przeciwnym razie temperatura nie rozprowadzi...

Przyprawy do drobiu
Drób jest mięsem chudym, więc przy marynowaniu, nie bójmy się dodawać oleju, który pozwoli równomiernie rozprowadzić przyprawy. Kurczak oraz...

– przepis Jakuba Kuronia

– przepis Gai Kuroń

– przepis Gai Kuroń

– przepis Jakuba Kuronia

Drób zawiera dużo białka – FAKT
W 100 g mięsa drobiowego jest 23 gramoprocent białka, co stanowi ok. 35% dziennego...

Drób jest lekkostrawny – FAKT
Mięso drobiowe ze względu na walory odżywcze jest często wykorzystywane w diecie lekkostrawnej.

– przepis Gai Kuroń

– przepis Jakuba Kuronia

Przepis Gai Kuroń

Przepis Jakuba Kuronia

Drób pomaga w profilaktyce wielu chorób – FAKT
W mięsie drobiowym znajdują się witaminy: A, E, D, K oraz B1, B2 i B12, które biorą udział...

Drób jest w Polsce bardzo popularny – FAKT
Ponad 38,5% Polaków kupuje i spożywa drób. Statystyczny rodak zjada ok. 29 kg tego mięsa...



w mniej niż godzinę

z kurczakiem

Najbezpieczniejsze jest mięso pakowane – FAKT
Pakowanie mięsa od razu u producenta zapewnia brak kontaktu mięsa z bakteriami z otoczenia. Etykieta na opakowaniu...

Drób ekologiczny zawiera więcej białka – MIT
Mięso drobiowe pochodzące z hodowli konwencjonalnej zawiera tyle samo białka, co to pochodzące z farmy ekologicznej...





Żółta skóra tuszki oznacza stary drób – MIT
Wybarwienie pochodzi z karmienia drobiu kukurydzą, która nie wpływa na smak i jakość mięsa.

Skąd pochodzi danie gęsie pipki?
Z kuchni Żydowskiej. W Izraelu znane są dwie wersje tej potrawy: gęsie szyjki oraz gęsie żołądki. Szyjki nadziewane...





Jak nazywa się najpopularniejsze danie z drobiu w Indiach?
Jest to butter chicken. Tę potrawę codziennie jedzą setki milionów ludzi na całym świecie. Kurczaka marynuje się w jogurcie...

W którym kraju popularne są szaszłyki z kurczaka?
Indonezji. Stąd pochodzi potrawa kurczak satay czyli kawałki kurczaka nabite na bambusowe patyczki grillowane...





Drób zawiera dużo białka – FAKT
W 100 g mięsa drobiowego jest 23 gramoprocent białka, co stanowi ok. 35% dziennego...

Drób jest w Polsce bardzo popularny – FAKT
Ponad 38,5% Polaków kupuje i spożywa drób. Statystyczny rodak zjada ok. 29 kg tego mięsa...





Skąd pochodzi danie gęsie pipki?
Z kuchni Żydowskiej. W Izraelu znane są dwie wersje tej potrawy: gęsie szyjki oraz gęsie żołądki. Szyjki nadziewane...

Jak nazywa się najpopularniejsze danie z drobiu w Indiach?
Jest to butter chicken. Tę potrawę codziennie jedzą setki milionów ludzi na całym świecie. Kurczaka marynuje się w jogurcie...

