Pewne jest jedno. Polskie Mięso.

POLSKI DRÓB SMAK NAJWYŻSZYCH
LOTÓW
POLSKIE MIĘSO - POLSKA SMAKUJE

POLSKI DRÓB
POLSKI DRÓB
SMAK wyróżnia polski drób

SMAK wyróżnia polski drób

Mięso drobiowe jest drugim po wieprzowinie najczęściej wybieranym przez polskich konsumentów rodzajem mięsa. Używając określenia drób, warto wiedzieć, że dotyczy ono wszystkich udomowionych ptaków hodowlanych. Zaliczamy do nich: drób grzebiący, czyli kury, indyki oraz gatunki mniej popularne jak perliczki czy przepiórki; oraz drób wodny – głównie kaczki i gęsi. Polacy cenią mięso drobiowe właśnie za jego różnorodność. Mięso drobiowe jest niezwykle wszechstronne, można je spożywać na ciepło, jak i na zimno, wytrawnie i na słodko, a jego przygotowanie nie wymaga wiele nakładu czasu ani pracy.

WĘCH prowadzi prosto do kuchni

WĘCH prowadzi prosto do kuchni

Na aromat polskiego mięsa drobiowego wpływa nie tylko jego gatunek czy świeżość, ale także sposób w jaki jest przygotowane, przyprawiane, a nawet serwowane. Aby mięso nabrało aromatu ziół czy innych przypraw warto je wcześniej zamarynować – już godzina w marynacie wystarczy, aby kurczak był pachnący. Jeśli chcemy, aby gotowane mięso zachowało pełnią aromatu, zamiast oddać go do wywaru – wkładajmy je od razu do wrzątku.

Gotowanie to sztuka, która pobudza wszystkie zmysły - DOTYK

Miękkie i soczyste kąski w DOTYKU

Mięso z polskiego drobiu jest zwarte, sprężyste i lekko wilgotne. Polski drób odznacza się delikatną strukturą włókien, dzięki czemu jest miękki, łatwy do pogryzienia i lekkostrawny. Dlatego tak dobrze sprawdza się w diecie niemowląt – już od 5. miesiąca życia, gdy wzrasta zapotrzebowanie na białko. Zespół ekspertów rekomenduje podawanie dzieciom chudego mięsa drobiowego 2-3 razy w tygodniu. Mięso drobiowe jest ważnym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, które biorą udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów oraz są niezbędne dla pracy układu nerwowego. Podroby drobiowe są także dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Ponadto mięso drobiowe dostarcza żelaza hermowego, cynku, potasu, fosforu, selenu i wielu innych ważnych dla organizm związków.

MELODIA obróbki termicznej

MELODIA obróbki termicznej

Delikatne skwierczenie podczas smażenia medalionów z indyka, rozkoszne chrupnięcie krojonej skórki pieczonego w całości kurczaka czy miłe bulgotanie wrzącego wywaru z kaczki z pewnością nie mają sobie równych. Jednak poddając mięso obróbce termicznej, należy pamiętać, żeby odpowiednio dobrać temperaturę oraz czas, tak aby nie doprowadzić do powstania szkodliwych związków aromatycznych (HAA) i produktów niepełnego spalania węglowodanów (WWA). Poddając mięso drobiowe stałej różnicy temperatur (nie przekraczającej 68°C) podczas pieczenia, smażenia czy gotowania, nie dopuścimy do powstania warunków sprzyjających nagromadzeniu szkodliwych substancji. Warto też, aby ekspozycja termiczna np. podczas grillowania trwała jak najkrócej (po 2-3 minuty na stronę), aby zminimalizować ryzyko powstania WWA i HAA.

Polski drób jemy OCZAMI

Polski drób jemy OCZAMI

Polski drób jest niezwykle inspirującym produktem spożywczym. Doskonały na ciepło (pieczony, grillowany, smażony, gotowany) i na zimno (wędzony, w postaci wędlin, w sałatkach, koreczkach, roladkach, a nawet w formie pasty do pieczywa). Możemy go serwować zarówno z wytrawnymi dodatkami, jak i na słodko, jako przystawka, aromatyczna zupa i danie główne. Z mięsem kurczaka oraz indyka doskonale łączą się świeże i suszone zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, majeranek, natka pietruszki czy kolendra. Zwolennicy ostrych smaków mogą eksperymentować z takimi przyprawami jak czosnek, chili lub pieprz syczuański. Do gotowanego drobiu warto dodać również liść laurowy oraz ziele angielskie. Do mięsa drobiowego świetnie pasują również suszone i świeże owoce: cytrusy, jabłka, borówki – podbiją smak zarówno kurczaka i indyka, jak i kaczki czy gęsiny. Drób, szczególnie kaczka, doskonale łączy się też z azjatyckimi smakami jak cynamon, imbir, trawa cytrynowa, anyż, curry oraz mleko kokosowe. Miłośnikom słodkości polecamy posmarować skórkę kurczaka miodem, a podczas pieczenia lub grillowania pięknie się skarmelizuje.

System gwarantowanej jakości żywności QAFP

System gwarantowanej jakości żywności
SPRAWDŹ