Pewne jest jedno. Polskie Mięso.

Polski drób Różnorodność z polotem

Kura... kaczka... gęś...

Polskie mięso drobiowe daje możliwość szerokiego wyboru, który zaspokoi najwybredniejszych smakoszy. Kurczak, indyk, kaczka, gęś, perliczka, kuropatwa… jest z czego wybierać. Każda z odmian mięsa drobiowego wyróżnia się smakiem, metodą obróbki, sposobem podania, a nawet daniem, w którym sprawdzi się najlepiej. Szefowie kuchni chętnie korzystają z całego wachlarza drobiowych przysmaków, a drobiowe podroby to rarytas w niejednej restauracji.

Polski drób to źródło witamin!

W polskim mięsie drobiowym znajdują się witaminy: A, E, D, K oraz B1, B2 i B12, które biorą udział w syntezie białek i wpływają na szybszy powrót do zdrowia osób po przebytych chorobach serca, układu krążenia czy udarze mózgu. Polski drób jest fit, ponieważ zawiera niewiele tłuszczu, który znajduje się głównie pod skórą i jest łatwy do usunięcia. Dodatkowo stosunek kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych w mięsie drobiowym jest korzystniejszy niż w innych rodzajach mięsa. Drób stanowi więc doskonałe źródło lekkostrawnego i łatwo przyswajalnego białka. W 100 g naszego mięsa drobiowego jest go aż 23 gramoprocent, co stanowi ok. 35% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka.

Czy wiesz, że Polska jest liderem w produkcji drobiarskiej
w Unii Europejskiej?

Nic dziwnego! Polski drób wyróżnia wysoka jakość i walory smakowe wynikające z pełnej kontroli procesu produkcji, a metody hodowli są stale udoskonalane. Co więcej, dzięki postępowi technologicznemu, produkcja mięsa drobiowego w Polsce jest coraz bardziej zrównoważona i neutralna dla środowiska.

Mięso drobiowe idealne dla dzieci

Drób odznacza się delikatną strukturą włókien, co dla malucha, który dopiero uczy się gryźć i żuć, jest bardzo istotne. Sprawdzony polski drób może pojawić się w jadłospisie dziecka już po 5 miesiącu życia, gdy gwałtownie wzrasta zapotrzebowanie na białko i nie zawsze może być ono zaspokojone z mlekiem matki. Potrawy zawierające mięso drobiowe znakomicie zaspokajają potrzeby żywieniowe niemowląt – są lekkostrawne i nie powodują bólu brzuszka. Zespół ekspertów rekomenduje podawanie dzieciom chudego mięsa drobiowego 2-3 razy w tygodniu.

Drób pakowany próżniowo to bezpieczeństwo i wygoda

Polscy producenci mięsa drobiowego często pakują je próżniowo (vacuum). To bezpieczna metoda pozwalająca na wydłużenie okresu przydatności mięsa do spożycia bez konieczności stosowania substancji konserwujących. Okres kontaktu z powietrzem jest skrócony do minimum, a warunki, w jakich znajduje się produkt, hamują rozwój bakterii. Dzięki nowoczesnym technologiom mięso w naturalny sposób zachowuje dłużej świeżość i właściwą barwę. Aby opakowanie spełniało funkcję ochronną mięso powinno być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż +4°C.

System gwarantowanej jakości żywności QAFP

Wyróżnienie żywności o szczególnej jakości. Gwarantuje konsumentom pełną transparentność łańcucha produkcyjnego, opartą na restrykcyjnych normach i otrzymaniu powtarzalnego produktu, charakteryzującego się wysoką jakością i walorami smakowymi. System kładzie szczególny nacisk na kwestie dobrostanu zwierząt, odpowiedniej infrastruktury produkcji, zapewnienie stałego nadzoru weterynaryjnego, a także utrzymywanie w procesie produkcji wysokiej higieny pracy ludzi, urządzeń technicznych oraz pojazdów.