Pewne jest jedno. Polskie Mięso.

Polska wieprzowina Bryluje na stole

Najwięcej witaminy… z polskiej wieprzowiny!

Wieprzowina jest cennym źródłem witaminy E. Witaminy B6 jest najwięcej w karkówce. Im większa mięsność, tym więcej witaminy B1, która wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i procesy metaboliczne. Polskie mięso wieprzowe charakteryzuje się także niską zawartością sodu (0,35 – 0,58 g/kg) w porównaniu z wołowiną (0,74 g/kg) i drobiem
(0,77 g/kg). Dlatego można proponować je jako składnik diety przy nadciśnieniu tętniczym.

Wiesz, że wieprzowina ma więcej żelaza niż szpinak?

Wyniki badań wskazują, że żelazo z mięsa wchłania się w 20 – 50%, natomiast z produktów roślinnych w 1 – 8%. Poza wątrobą, najbardziej bogatą w żelazo, najwięcej żelaza zawiera karkówka (6,25 mg/100 g). Dla porównania, w powszechnie zalecanym szpinaku żelazo występuje w ilości 3,57 mg/100 g, a jego przyswajalność jest zaledwie na poziomie 1%. Polska wieprzowina jest więc nie tylko pyszna, ale i zdrowa.

Polska wieprzowina jest fit!

Aktualne badania potwierdzają, że znacząco zmniejszyła się kaloryczność karkówki (100 g to teraz tylko 213 kcal zamiast 267 kcal) oraz boczku, którego wartość energetyczna jest o 37% mniejsza niż wartości podawane w tabelach kaloryczności. Szynka może śmiało konkurować nawet z produktami roślinnymi - 100 g szynki wieprzowej ma jedynie 118 kcal, a 100 g pasztetu z fasoli aż 260 kcal. Wieprzowina, w porównaniu z mięsem wołowym, charakteryzuje się korzystniejszą proporcją kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych, a w zestawieniu z mięsem drobiowym kwasów omega-6 i omega-3. Polskie mięso wieprzowe ma też zdecydowanie mniej cholesterolu. W porównaniu z normami amerykańskimi USDA polski boczek zawiera go mniej o 41%, żeberka o 57%, a łopatka, szynka i schab o 31-35%.

Co wyróżnia dobrą polską wieprzowinę?

Kolor jasno lub głęboko różowy. Im ciemniejsza barwa wieprzowiny, tym najprawdopodobniej mięso jest wyższej jakości i o bogatszym smaku. Bardzo jasna wieprzowina jest łatwa do wysuszenia podczas przygotowywania - warto więc mieć to na uwadze i wybierać raczej ciemniejsze, soczyste kąski. Mięso powinno być zwarte, wilgotne, ale nie kapiące. Żyłki tłuszczu białe - nie żółtawe, a zapach świeży i czysty.

Przyprawy i dodatki - najlepsze towarzystwo dla wieprzowiny

Kotletom przeznaczonym do panierowania wystarczy szczypta soli i pieprzu. Polędwiczka i inne kawałki przyrządzane saute dobrze wcześniej zamarynować z przyprawami na całą noc. Innym dobrym pomysłem jest nadziewanie wieprzowiny, aby nadać jej smaku od wewnątrz. Polskie mięso wieprzowe świetnie łączy się z cebulą, czosnkiem, pomidorami, musztardą, oregano, octem balsamicznym, winem, cytryną, jasnymi owocami (np jabłkami) świeżymi ziołami: kolendrą, bazylią, a także orientalnym imbirem lub trawą cytrynową.

Pork Quality System - gwarancja produktu premium

System Jakości Wieprzowiny bazuje na wykorzystaniu odpowiednich ras świń i określonych zasadach żywienia. Obejmuje wszystkie etapy produkcji, które wpływają na końcową jakość produktu i gwarantują uzyskanie chudego mięsa wieprzowego o szczególnej jakości. Produkcja wieprzowiny w Systemie PQS odbywa się zgodnie z obowiązującym prawem w zakresie dobrostanu i zdrowia zwierząt oraz ludzi, jak również z poszanowaniem ochrony środowiska naturalnego.