
Polski drób Różnorodność z polotem
Kura... kaczka... gęś...
Polskie mięso drobiowe daje możliwość szerokiego wyboru, który zaspokoi najwybredniejszych smakoszy. Kurczak, indyk, kaczka, gęś, perliczka, kuropatwa… jest z czego wybierać. Każda z odmian mięsa drobiowego wyróżnia się smakiem, metodą obróbki, sposobem podania, a nawet daniem, w którym sprawdzi się najlepiej. Szefowie kuchni chętnie korzystają z całego wachlarza drobiowych przysmaków, a drobiowe podroby to rarytas w niejednej restauracji.
Polski drób to źródło witamin!
W polskim mięsie drobiowym znajdują się witaminy: A, E, D, K oraz B1, B2 i B12, które biorą udział w syntezie białek i wpływają na szybszy powrót do zdrowia osób po przebytych chorobach serca, układu krążenia czy udarze mózgu. Polski drób jest fit, ponieważ zawiera niewiele tłuszczu, który znajduje się głównie pod skórą i jest łatwy do usunięcia. Dodatkowo stosunek kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych w mięsie drobiowym jest korzystniejszy niż w innych rodzajach mięsa. Drób stanowi więc doskonałe źródło lekkostrawnego i łatwo przyswajalnego białka. W 100 g naszego mięsa drobiowego jest go aż 23 gramoprocent, co stanowi ok. 35% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka.
Czy wiesz, że Polska jest liderem w produkcji drobiarskiej
w Unii Europejskiej?
Nic dziwnego! Polski drób wyróżnia wysoka jakość i walory smakowe wynikające z pełnej kontroli procesu produkcji, a metody hodowli są stale udoskonalane. Co więcej, dzięki postępowi technologicznemu, produkcja mięsa drobiowego w Polsce jest coraz bardziej zrównoważona i neutralna dla środowiska.
Mięso drobiowe idealne dla dzieci
Drób odznacza się delikatną strukturą włókien, co dla malucha, który dopiero uczy się gryźć i żuć, jest bardzo istotne. Sprawdzony polski drób może pojawić się w jadłospisie dziecka już po 5 miesiącu życia, gdy gwałtownie wzrasta zapotrzebowanie na białko i nie zawsze może być ono zaspokojone z mlekiem matki. Potrawy zawierające mięso drobiowe znakomicie zaspokajają potrzeby żywieniowe niemowląt – są lekkostrawne i nie powodują bólu brzuszka. Zespół ekspertów rekomenduje podawanie dzieciom chudego mięsa drobiowego 2-3 razy w tygodniu.
Drób pakowany próżniowo to bezpieczeństwo i wygoda
Polscy producenci mięsa drobiowego często pakują je próżniowo (vacuum). To bezpieczna metoda pozwalająca na wydłużenie okresu przydatności mięsa do spożycia bez konieczności stosowania substancji konserwujących. Okres kontaktu z powietrzem jest skrócony do minimum, a warunki, w jakich znajduje się produkt, hamują rozwój bakterii. Dzięki nowoczesnym technologiom mięso w naturalny sposób zachowuje dłużej świeżość i właściwą barwę. Aby opakowanie spełniało funkcję ochronną mięso powinno być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż +4°C.
System gwarantowanej jakości żywności QAFP
Wyróżnienie żywności o szczególnej jakości. Gwarantuje konsumentom pełną transparentność łańcucha produkcyjnego, opartą na restrykcyjnych normach i otrzymaniu powtarzalnego produktu, charakteryzującego się wysoką jakością i walorami smakowymi. System kładzie szczególny nacisk na kwestie dobrostanu zwierząt, odpowiedniej infrastruktury produkcji, zapewnienie stałego nadzoru weterynaryjnego, a także utrzymywanie w procesie produkcji wysokiej higieny pracy ludzi, urządzeń technicznych oraz pojazdów.

– przepis Jakuba Kuronia

– przepis Gai Kuroń

Przechowywanie i rozmrażanie
Świeże mięso drobiowe należy umieścić na dolnej półce w lodówce. Najlepiej przechowywać je w oryginalnym, szczelnie zamkniętym...

Polski drób - idealna baza do przyrządzania zup
Przygotowując wywar, dobrze jest włożyć mięso do zimnej wody – szybciej odda smak. Jeśli włożymy mięso do wrzątku, zachowa w sobie soczystość...

– przepis Gai Kuroń

– przepis Jakuba Kuronia

– przepis Gai Kuroń

– przepis Jakuba Kuronia

Obróbka drobiu
Krojąc drób przed smażeniem, warto postarać się, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości. W przeciwnym razie temperatura nie rozprowadzi...

Przyprawy do drobiu
Drób jest mięsem chudym, więc przy marynowaniu, nie bójmy się dodawać oleju, który pozwoli równomiernie rozprowadzić przyprawy. Kurczak oraz...

Przepis Gai Kuroń

Przepis Jakuba Kuronia



Drób zawiera dużo białka – FAKT
W 100 g mięsa drobiowego jest 23 gramoprocent białka, co stanowi ok. 35% dziennego...

Drób jest lekkostrawny – FAKT
Mięso drobiowe ze względu na walory odżywcze jest często wykorzystywane w diecie lekkostrawnej.

w mniej niż godzinę

z kurczakiem



Drób pomaga w profilaktyce wielu chorób – FAKT
W mięsie drobiowym znajdują się witaminy: A, E, D, K oraz B1, B2 i B12, które biorą udział...

Drób jest w Polsce bardzo popularny – FAKT
Ponad 38,5% Polaków kupuje i spożywa drób. Statystyczny rodak zjada ok. 29 kg tego mięsa...





Najbezpieczniejsze jest mięso pakowane – FAKT
Pakowanie mięsa od razu u producenta zapewnia brak kontaktu mięsa z bakteriami z otoczenia. Etykieta na opakowaniu...

Drób ekologiczny zawiera więcej białka – MIT
Mięso drobiowe pochodzące z hodowli konwencjonalnej zawiera tyle samo białka, co to pochodzące z farmy ekologicznej...





Żółta skóra tuszki oznacza stary drób – MIT
Wybarwienie pochodzi z karmienia drobiu kukurydzą, która nie wpływa na smak i jakość mięsa.

Skąd pochodzi danie gęsie pipki?
Z kuchni Żydowskiej. W Izraelu znane są dwie wersje tej potrawy: gęsie szyjki oraz gęsie żołądki. Szyjki nadziewane...





Jak nazywa się najpopularniejsze danie z drobiu w Indiach?
Jest to butter chicken. Tę potrawę codziennie jedzą setki milionów ludzi na całym świecie. Kurczaka marynuje się w jogurcie...

W którym kraju popularne są szaszłyki z kurczaka?
Indonezji. Stąd pochodzi potrawa kurczak satay czyli kawałki kurczaka nabite na bambusowe patyczki grillowane...





Drób zawiera dużo białka – FAKT
W 100 g mięsa drobiowego jest 23 gramoprocent białka, co stanowi ok. 35% dziennego...