POLSKIE DRÓB LEKKI JAK PIÓRKO POLSKIE MIĘSO - POLSKA SMAKUJE

Mięso drobiowe zawiera mnóstwo niezbędnych dla zachowania formy fizycznej
i psychicznej składników odżywczych, takich jak:

BIAŁKO
Drób jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Stanowi kluczowy składnik dla budowy i naprawy tkanek organizmu oraz wspiera
funkcjonowanie układu odpornościowego. Białko drobiowe jest lekkostrawne, co czyni je idealnym dla dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży.

WITAMINY
Głównie są to witaminy z grupy B (głównie B3, B6, B12), które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przemianę energii i zdrowie krwi. Witamina B12 jest szczególnie
istotna dla zdrowia układu krwiotwórczego, a warto podkreślić, że znajdziemy ją wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Z kolei obecna w drobiu witamina A wspiera nie tylko zdrowie skóry i wzroku, ale także układu odpornościowego, co jest korzystne zwłaszcza dla dzieci i osób starszych.

MINERAŁY
Żelazo, jako że występuje w mięsie w formie hemowej, jest dobrze przyswajalne i pomaga zapobiegać anemii, a także wspiera produkcję hemoglobiny oraz transport tlenu w organizmie.
Jest to szczególnie istotne dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Cynk – kluczowy dla układu odpornościowego, wspomaga także gojenie się ran oraz prawidłowy rozwój funkcji poznawczych. Fosfor wspiera zdrowie kości i zębów, bierze również udział w procesach energetycznych organizmu.

Lekki jak piórko.
Mięso drobiowe, zwłaszcza pierś z kurczaka, jest niskotłuszczowe i niskokaloryczne, będzie więc doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę i kontrolujących masę ciała.
Co ważne, tłuszcz drobiowy zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do innych mięs, co jest korzystne dla zdrowia sercowo-naczyniowego. Mięso drobiowe
ma też stosunkowo niską zawartość cholesterolu – docenią to wszystkie osoby dbające o profil lipidowy.

Dla każdego coś drobiowego.

DZIECI
Delikatne mięso z piersi kurczaka lub indyka, które jest lekkostrawne i bogate w białko oraz witaminy z grupy B, wspomaga prawidłowy rozwój i odporność dzieci. Mięso z udek dostarcza
dodatkowo nieco więcej tłuszczu, co może być korzystne dla rosnącego organizmu.

KOBIETY W CIĄŻY
Piersi z kurczaka oraz z indyka są lekkostrawne, niskokaloryczne, a także bogate w białko, witaminę B12 oraz żelazo, czyli składniki wspierające zdrowy rozwój płodu i zapobiegające anemii
u matki. Dodatkowym źródłem energii, tak ważnym przy zwiększonym zapotrzebowaniu kalorycznym w ciąży, mogą być udka i inne części drobiu, nieznacznie bogatsze w zdrowe tłuszcze.

OSOBY AKTYWNE FIZYCZNIE
Pierś z kurczaka lub indyka to świetny wybór, ponieważ są one źródłem wysokiej jakości białka koniecznego do regeneracji i budowy mięśni, a jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu.
Dla osób potrzebujących większej ilości energii, mięso z udek dostarczy dodatkowo niewielką ilość tłuszczu, co może wspomóc wytrzymałość i regenerację.

OSOBY STARSZE
Niskokaloryczne i lekkostrawne mięso z piersi kurczaka jest odpowiednie dla osób starszych, u których trawienie może być mniej efektywne. Witamina B12, cynk i białko pomagają utrzymać zdrowie kości, mięśni oraz układu odpornościowego.

Każdy fragment mięsa drobiowego prezentuje się najlepiej w innej formie:

Cała tusza – idealna do pieczenia, szczególnie z farszem z cytrusów, jabłek, suszonych śliwek, warzyw, ziół czy wątróbki. Sprawdza się także na grillu – posmarowanie miodem
przed pieczeniem pozwoli uzyskać chrupiącą, karmelizowaną skórkę.

Pierś – doskonała do pieczenia i smażenia. Znakomita do faszerowania, co pozwala uniknąć przesuszenia. Świetnie smakuje na zimno jako domowa wędlina.

Udka – wspaniale sprawdzają się pieczone, z rożna lub z grilla. Można je także nadziewać, co urozmaica ich smak i konsystencję.

Skrzydełka – świetne do smażenia i jako baza do zup, sosów czy bulionów. Wyśmienicie smakują z ostrym sosem lub przygotowane w stylu azjatyckim z warzywami.

Szyja i kręgosłup – niezastąpione jako baza do rosołu lub azjatyckich zup. Po ugotowaniu mięso można wykorzystać jako farsz, np. do pierogów.

Podroby – delikatna wątróbka z kurczaka lub indyka idealnie smakuje smażona, a serca i płuca doskonale nadają się do duszenia, np. w gulaszu.

Za doskonały smak polskiego mięsa drobiowego odpowiada przede wszystkim kondycja, czyli dobra forma zwierząt hodowlanych.
Dobrostan, komfort i ograniczony poziom stresu są kluczowe dla polskich producentów drobiu, którzy dokładają wszelkich starań, aby mięso spełniało

System gwarantowanej jakości żywności QAFP

System gwarantowanej jakości żywności

Wyróżnienie żywności o szczególnej jakości. Gwarantuje konsumentom pełną transparentność łańcucha produkcyjnego, opartą na restrykcyjnych normach
i otrzymaniu powtarzalnego produktu, charakteryzującego się wysoką jakością i walorami smakowymi. System kładzie szczególny nacisk na kwestie
dobrostanu zwierząt, odpowiedniej infrastruktury produkcji, zapewnienie stałego nadzoru weterynaryjnego, a także utrzymywanie w procesie produkcji
wysokiej higieny pracy ludzi, urządzeń technicznych oraz pojazdów.

PRZEPISY