Polska wieprzowina jest źródłem niezwykle istotnych dla zachowania formy fizycznej
i psychicznej składników odżywczych, takich jak:
BIAŁKO
Mięso wieprzowe to ważne źródło pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek oraz wspiera
funkcjonowanie układu odpornościowego. Bogatą w proteiny wieprzowinę szczególnie poleca się osobom aktywnym fizycznie, dzieciom oraz osobom starszym, które potrzebują tego składnika
dla utrzymania masy mięśniowej.
WITAMINY
Witaminy z grupy B (szczególnie B1, B3, B6 i B12) wspomagają przemianę energii w organizmie, funkcjonowanie układu nerwowego oraz zdrowie krwi. Mięso wieprzowe jest najlepszym źródłem witaminy B1 (tiaminy), która wspiera układ nerwowy oraz metabolizm energetyczny. Warto również pamiętać o witaminie D, która, choć w wieprzowinie nie występuje w dużych
ilościach, korzystnie wpływa na zdrowie kości i układ odpornościowy.
MINERAŁY
Żelazo (hemowe – łatwe do przyswojenia) pomaga w produkcji czerwonych krwinek, wspiera transport tlenu w organizmie i zapobiega anemii. Jest szczególnie ważne dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Cynk niezbędny jest dla układu odpornościowego, zdrowia skóry i wspomagania gojenia się ran. Wpływa także na funkcje poznawcze i prawidłowy rozwój u dzieci.
Selen – wzmacnia ochronę komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, przyczyniając się do sprawnego działania układu odpornościowego.
Odchudzona wieprzowina.
Mięso wieprzowe zawiera tłuszcze o zróżnicowanym składzie, zarówno tłuszcze nasycone, jak i jednonienasycone, które mogą wspierać zdrowie serca, jeśli są spożywane z umiarem.
Wieprzowina ma wyższą kaloryczność niż drób, co sprawia, że może być odpowiednia dla osób aktywnych fizycznie lub tych z wyższym zapotrzebowaniem energetycznym. Zawarty w mięsie wieprzowym cholesterol nie stanowi zagrożenia, szczególnie jeśli zadbamy, aby dieta była odpowiednio zbilansowana.
Zalecane spożycie wieprzowiny.
DZIECI
Części o niższej zawartości tłuszczu, takie jak np. schab, dostarczają białka, witamin z grupy B oraz minerałów, wspierając wzrost i rozwój młodych organizmów. Mięso wieprzowe dostarcza dobrze przyswajalnego żelaza, co jest kluczowe dla zapobiegania anemii u dzieci.
KOBIETY W CIĄŻY
Schab lub polędwiczka wieprzowa są lekkostrawne i bogate w białko oraz witaminy z grupy B – zwłaszcza witaminę B12 – a także żelazo. Taki koktajl zdrowych składników wspomaga rozwój płodu oraz zapobiega anemii. Wieprzowina dostarcza również cynku i selenu, które są niezbędne dla układu odpornościowego matki i rozwijającego się dziecka.
OSOBY AKTYWNE FIZYCZNIE
Zarówno schab, polędwiczka, jak i karkówka lub łopatka – części o wyższej zawartości tłuszczu i białka – będą doskonałe dla osób aktywnych. Dostarczą odpowiedniej energii oraz składników odżywczych przyspieszających regenerację mięśni po treningu. Wysoka zawartość tiaminy (witaminy B1) w wieprzowinie przyczyni się do usprawnienia metabolizmu energetycznego,
co jest istotne dla osób aktywnych.
OSOBY STARSZE
Części chudsze, jak schab i polędwiczka, są lżejsze dla układu pokarmowego i dostarczają łatwo przyswajalnego białka oraz witaminy B12, która pomaga w utrzymaniu funkcji poznawczych
i zdrowia układu nerwowego. Obecne w mięsie żelazo i cynk są wręcz nieocenione dla seniorów, bardziej narażonych na anemię i infekcje, ponieważ wspierają prawidłowe parametry krwi
oraz ogólną odporność.
Każdy kawałek wieprzowiny najlepiej smakuje w innej formie:
Polędwica – najbardziej wykwintny kawałek wieprzowiny – sprawdza się idealnie w smażeniu, pieczeniu czy duszeniu. Po uwędzeniu doskonała jako wędlina.
Schab – wyborny do pieczenia, smażenia i… faszerowania.
Szynka – świetna do przygotowania bitek, kotletów oraz roladek. Znakomicie sprawdzi się pieczona, zarówno podawana na ciepło, jak i na zimno.
Boczek – doskonały do grillowania, smażenia i duszenia. Wyjątkowy dodatek do zup czy makaronów.
Łopatka – idealna na gulasz i do pieczenia.
Karczek – dzięki marmurkowatej strukturze mięsa po przyrządzeniu zachowuje soczystość i aromat. Wspaniale nadaje się do grillowania, pieczenia, smażenia, duszenia czy wędzenia.
Żeberka – wymagają powolnego i delikatnego grillowania, pieczenia lub gotowania, aby wydobyć ich pełnię smaku.
Ceniony na całym świecie smak i aromat polskiego mięsa wieprzowego to efekt dobrej formy zwierząt hodowlanych. Polscy hodowcy przestrzegają prawa określającego warunki, w jakich powinny przebywać zwierzęta, czym należy je karmić i jak dbać, aby zapewnić im należyty dobrostan, dzięki czemu polskie mięso wieprzowe spełnia najwyższe normy jakości.
System gwarantowanej jakości żywności QAFP
System Jakości Wieprzowiny bazuje na wykorzystaniu odpowiednich ras świń i określonych zasadach żywienia. Obejmuje wszystkie etapy produkcji, które wpływają
na końcową jakość produktu i gwarantują uzyskanie chudego mięsa wieprzowego o szczególnej jakości. Produkcja wieprzowiny w Systemie PQS odbywa się zgodnie
z obowiązującym prawem w zakresie dobrostanu i zdrowia zwierząt oraz ludzi, jak również z poszanowaniem ochrony środowiska naturalnego.
PRZEPISY
Jak uniknąć efektu szarego oczka?
Nie ma nic gorszego od znalezienia szarego oczka w środku wędliny. Jak to się dzieje i jak temu zapobiec? Odpowiedź jest...
Zasady soczystej pieczeni wieprzowe
Przed peklowaniem mięso wieprzowe dokładnie oczyść z chrząstek, zbędnego tłuszczu oraz błon i odetnij małe...
Jak poprawnie parzyć parówki i frankfurterki?
Wiesz, że pod wpływem nadmiernie wysokiej temperatury parówki mogą nawet eksplodować? Aby uniknąć wszelkiej deformacji...
Co zrobić, aby mięso wieprzowe było soczyste?
Mięso można zapeklować w solance (5%) na kilka godzin, co sprawi, że będzie delikatniejsze i bardziej...
Jak poprawnie marynować mięso na grilla?
Niezależnie, czy grillujesz karkówkę czy udka z kurczaka, warto wcześniej je zamarynować. Można to rob...
Jak odchudzić mięso przed przygotowaniem?
Staraj się trymować, czyli ścinać nadmiar tłuszczu z szykowanego mięsa wieprzowego, a z drobiu zdejmować skórę, pod którą gromadzi...
Jak smażyć i piec drób oraz wieprzowinę, aby były zdrowsze?
Unikaj mocno wypieczonego lub wysmażonego mięsa. Zwracaj uwagę na temperaturę i czas obróbki termicznej...
Chcesz, aby mięso drobiowe i wieprzowe było zawsze aromatyczne?
Zadbaj o odpowiednie zamarynowania mięsa przynajmniej na 12 godzin (a najlepiej nawet na 24 godziny) przed pieczeniem...
Co zrobić, aby mięso równomiernie przeszło smakiem?
Ponacinaj skórę szykowanego drobiu i zrób otwory w mięsie wieprzowym, a następnie powkładaj...
Co zrobić, żeby pieczeń wieprzowa była zawsze soczysta w środku?
Obsmaż najpierw mięso na patelni, aby zamknąć soki w środku. Zawsze piecz...
Sposoby na soczystą wieprzowinę z grilla
Wieprzowina idealnie nadaje się na grilla, ponieważ zawarty w niej tłuszcz wytapia się na ruszcie, rozluźniając włókna...
Jak kroić wieprzowinę
Surowe mięso wieprzowe należy kroić w poprzek włókien, aby było zawsze miękkie i soczyste. Natomiast gotową pieczeń...
– przepis Jakuba Kuronia
– przepis Gai Kuroń
– przepis Jakuba Kuronia
Jak przygotować wywar wieprzowy
Tajemnicą dobrego wywaru jest wykorzystanie odpowiedniego fragmentu mięsa. Do zup ciężkich, typu grochówka czy kapuśniak...
Wekowanie mięsa wieprzowego
Wieprzowina pasteryzowana w słojach może być spożyta nawet do 6 miesięcy po przygotowaniu. W procesie ważny jest...
– przepis Gai Kuroń
– przepis Jakuba Kuronia
– przepis Gai Kuroń
– przepis Gai Kuroń
Wieprzowina jest największym źródłem cholesterolu w codziennej diecie – MIT
Żeby przekroczyć dopuszczalne dzienne spożycie cholesterolu, trzeba byłoby zjeść ponad pół kilograma schabu. Podwyższony....
Jaka jest najdroższa szynka wieprzowa na świecie?
Jamon Iberico de bellota to andaluzyjski przysmak, który przygotowuje się nawet 3 lata. Sekret tej szynki to specjalna...
– przepis Jakuba Kuronia
– przepis Jakuba Kuronia
– przepis Gai Kuroń
– przepis Jakuba Kuronia
Żelazo z mięsa jest lepiej przyswajalne niż z produktów roślinnych – FAKT
Żelazo z mięsa wchłania się w 20-50%, natomiast z produktów roślinnych w 1-8%. Jeden kotlet wieprzowy z karkówki...
Wieprzowina jest dobra na anemię – FAKT
Anemia to choroba wynikająca z braku żelaza w naszej diecie, a wieprzowina, szczególnie wątróbka...
Przepis Jakuba Kuronia
Przepis Jakuba Kuronia
Jak przyrządza się wieprzowinę w chinach?
Kuchnia chińska jest bardzo zróżnicowana, ale jednym z popularniejszych dań z wieprzowiny znanym na całym świecie...
Jaki sos podaje się do najczęściej do wieprzowiny w USA?
Barbecue. To nie tylko tradycyjne amerykańskie grillowanie mięsa, ale również słodki sos, którym glazuruje...
Z czego składa się danie „Banger and Mash”?
Ta brytyjska potrawa to popularne wieprzowe kiełbaski i tłuczone ziemniaki czasem podawane z sosem.
Jaka jest najdroższa szynka wieprzowa na świecie?
Jamon Iberico de bellota to andaluzyjski przysmak, który przygotowuje się nawet 3 lata. Sekret tej szynki...
Jak nazywa się „schabowy” po japońsku? Tonkatsu.
„Ton” oznacza wieprzowinę, a „katsu” to po japońsku kotlet. „Schabowy” w Japonii to wieprzowy kotlet panierowany...
Żelazo z mięsa jest lepiej przyswajalne niż z produktów roślinnych – FAKT
Żelazo z mięsa wchłania się w 20-50%, natomiast z produktów roślinnych w 1-8%. Jeden kotlet wieprzowy z karkówki...
Wieprzowina ma więcej kalorii niż inne rodzaje mięs – MIT
Mięso wieprzowe ma podobny poziom kaloryczności jak wołowina, drób czy mięso królika. Najchudsze części, czyli...
Żelazo z mięsa jest lepiej przyswajalne niż z produktów roślinnych – FAKT
Żelazo z mięsa wchłania się w 20-50%, natomiast z produktów roślinnych w 1-8%. Jeden kotlet wieprzowy z karkówki...
Jaka jest najdroższa szynka wieprzowa na świecie?
Jamon Iberico de bellota to andaluzyjski przysmak, który przygotowuje się nawet 3 lata. Sekret tej szynki...