POLSKIA WIEPRZOWINA MOC SMAKU POLSKIE MIĘSO - POLSKA SMAKUJE

Polska wieprzowina jest źródłem niezwykle istotnych dla zachowania formy fizycznej
i psychicznej składników odżywczych, takich jak:

BIAŁKO
Mięso wieprzowe to ważne źródło pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek oraz wspiera
funkcjonowanie układu odpornościowego. Bogatą w proteiny wieprzowinę szczególnie poleca się osobom aktywnym fizycznie, dzieciom oraz osobom starszym, które potrzebują tego składnika
dla utrzymania masy mięśniowej.

WITAMINY
Witaminy z grupy B (szczególnie B1, B3, B6 i B12) wspomagają przemianę energii w organizmie, funkcjonowanie układu nerwowego oraz zdrowie krwi. Mięso wieprzowe jest najlepszym źródłem witaminy B1 (tiaminy), która wspiera układ nerwowy oraz metabolizm energetyczny. Warto również pamiętać o witaminie D, która, choć w wieprzowinie nie występuje w dużych
ilościach, korzystnie wpływa na zdrowie kości i układ odpornościowy.

MINERAŁY
Żelazo (hemowe – łatwe do przyswojenia) pomaga w produkcji czerwonych krwinek, wspiera transport tlenu w organizmie i zapobiega anemii. Jest szczególnie ważne dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Cynk niezbędny jest dla układu odpornościowego, zdrowia skóry i wspomagania gojenia się ran. Wpływa także na funkcje poznawcze i prawidłowy rozwój u dzieci. Selen – wzmacnia ochronę komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, przyczyniając się do sprawnego działania układu odpornościowego.

Odchudzona wieprzowina.

Mięso wieprzowe zawiera tłuszcze o zróżnicowanym składzie, zarówno tłuszcze nasycone, jak i jednonienasycone, które mogą wspierać zdrowie serca, jeśli są spożywane z umiarem.
Wieprzowina ma wyższą kaloryczność niż drób, co sprawia, że może być odpowiednia dla osób aktywnych fizycznie lub tych z wyższym zapotrzebowaniem energetycznym. Zawarty w mięsie wieprzowym cholesterol nie stanowi zagrożenia, szczególnie jeśli zadbamy, aby dieta była odpowiednio zbilansowana.

Zalecane spożycie wieprzowiny.

DZIECI
Części o niższej zawartości tłuszczu, takie jak np. schab, dostarczają białka, witamin z grupy B oraz minerałów, wspierając wzrost i rozwój młodych organizmów. Mięso wieprzowe dostarcza dobrze przyswajalnego żelaza, co jest kluczowe dla zapobiegania anemii u dzieci.

KOBIETY W CIĄŻY
Schab lub polędwiczka wieprzowa są lekkostrawne i bogate w białko oraz witaminy z grupy B – zwłaszcza witaminę B12 – a także żelazo. Taki koktajl zdrowych składników wspomaga rozwój płodu oraz zapobiega anemii. Wieprzowina dostarcza również cynku i selenu, które są niezbędne dla układu odpornościowego matki i rozwijającego się dziecka.

OSOBY AKTYWNE FIZYCZNIE
Zarówno schab, polędwiczka, jak i karkówka lub łopatka – części o wyższej zawartości tłuszczu i białka – będą doskonałe dla osób aktywnych. Dostarczą odpowiedniej energii oraz składników odżywczych przyspieszających regenerację mięśni po treningu. Wysoka zawartość tiaminy (witaminy B1) w wieprzowinie przyczyni się do usprawnienia metabolizmu energetycznego,
co jest istotne dla osób aktywnych.

OSOBY STARSZE
Części chudsze, jak schab i polędwiczka, są lżejsze dla układu pokarmowego i dostarczają łatwo przyswajalnego białka oraz witaminy B12, która pomaga w utrzymaniu funkcji poznawczych
i zdrowia układu nerwowego. Obecne w mięsie żelazo i cynk są wręcz nieocenione dla seniorów, bardziej narażonych na anemię i infekcje, ponieważ wspierają prawidłowe parametry krwi
oraz ogólną odporność.

Każdy kawałek wieprzowiny najlepiej smakuje w innej formie:

Polędwica – najbardziej wykwintny kawałek wieprzowiny – sprawdza się idealnie w smażeniu, pieczeniu czy duszeniu. Po uwędzeniu doskonała jako wędlina.

Schab – wyborny do pieczenia, smażenia i… faszerowania.

Szynka – świetna do przygotowania bitek, kotletów oraz roladek. Znakomicie sprawdzi się pieczona, zarówno podawana na ciepło, jak i na zimno.

Boczek – doskonały do grillowania, smażenia i duszenia. Wyjątkowy dodatek do zup czy makaronów.

Łopatka – idealna na gulasz i do pieczenia.

Karczek – dzięki marmurkowatej strukturze mięsa po przyrządzeniu zachowuje soczystość i aromat. Wspaniale nadaje się do grillowania, pieczenia, smażenia, duszenia czy wędzenia.

Żeberka – wymagają powolnego i delikatnego grillowania, pieczenia lub gotowania, aby wydobyć ich pełnię smaku.

Ceniony na całym świecie smak i aromat polskiego mięsa wieprzowego to efekt dobrej formy zwierząt hodowlanych. Polscy hodowcy przestrzegają prawa określającego warunki, w jakich powinny przebywać zwierzęta, czym należy je karmić i jak dbać, aby zapewnić im należyty dobrostan, dzięki czemu polskie mięso wieprzowe spełnia najwyższe normy jakości.

System gwarantowanej jakości żywności QAFP

Pork Quality Standard

System Jakości Wieprzowiny bazuje na wykorzystaniu odpowiednich ras świń i określonych zasadach żywienia. Obejmuje wszystkie etapy produkcji, które wpływają
na końcową jakość produktu i gwarantują uzyskanie chudego mięsa wieprzowego o szczególnej jakości. Produkcja wieprzowiny w Systemie PQS odbywa się zgodnie
z obowiązującym prawem w zakresie dobrostanu i zdrowia zwierząt oraz ludzi, jak również z poszanowaniem ochrony środowiska naturalnego.

PRZEPISY