

Żelazo z mięsa jest lepiej przyswajalne niż z produktów roślinnych. Np. jeden duży kotlet z karkówki wieprzowej dostarcza tyle dobrze przyswajalnego żelaza co 30 kg. szpinaku
Czy wiesz, że?


Mięso drobiowe ze względu na walory odżywcze jest często wykorzystywane w diecie lekkostrawnej.
TO FAKT!

Wieprzowina nie ma witamin – MIT
Mięso wieprzowe to najlepsze źródło witaminy B1, która wpływa na pracę tarczycy, układu nerwowego i procesy metaboliczne. Jest także cennym źródłem witaminy B6, której najwięcej jest w karkówce!

Drób jest w Polsce bardzo
popularny – FAKT
Ponad 38,5% Polaków kupuje i spożywa drób. Statystyczny rodak zjada ok. 29 kg tego mięsa rocznie. Popularność zawdzięcza dobrej cenie, powszechnemu dostępowi, łatwości przygotowania i różnorodności dań, jakie można z niego przyrządzić.
Wieprzowina jest dobra na anemię – FAKT
Anemia to choroba wynikająca z braku żelaza w naszej diecie, a wieprzowina, szczególnie wątróbka i karkówka, mają dużo dobrze przyswajalnego żelaza. Te wartości odżywcze wpływają również pozytywnie na bladą skórę, wypadanie włosów czy brak energii.

Drób zawiera dużo białka – FAKT
W 100 g mięsa drobiowego jest 23 gramoprocent białka, co stanowi ok. 35% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na białko.
Żółta skóra tuszki oznacza stary drób – MIT
Wybarwienie pochodzi z karmienia drobiu kukurydzą, która nie wpływa na smak i jakość mięsa.
Drób pomaga w profilaktyce wielu chorób –
FAKT
W mięsie drobiowym znajdują się witaminy: A, E, D, K oraz B1, B2 i B12, które biorą udział w syntezie białek i wpływają na szybszy powrót do zdrowia osób po przebytych chorobach serca, układu krwionośnego, układu krążenia czy udarze mózgu.
Drób ekologiczny zawiera więcej białka – MIT
Mięso drobiowe pochodzące z hodowli konwencjonalnej zawiera tyle samo białka, co to pochodzące z farmy ekologicznej. Metoda produkcji nie wpływa na zawartość białka w drobiu.

Wieprzowina jest największym źródłem cholesterolu w codziennej diecie – MIT
Żeby przekroczyć dopuszczalne dzienne spożycie cholesterolu, trzeba byłoby zjeść ponad pół kilograma schabu. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi to skutek wielu czynników, m.in. braku ruchu, stresu, niedostatecznej ilości warzyw i produktów pełnoziarnistych w diecie czy skłonności genetycznych.

Wieprzowina ma dużo kalorii – MIT
Badania potwierdzają, że znacząco zmniejszyła się kaloryczność karkówki (100 g to tylko 213 kcal zamiast 267 kcal) oraz boczku, którego wartość energetyczna jest o 37% mniejsza niż wartości podawane w tabelach kaloryczności.
Drób jest dietetyczny – FAKT
Mięso drobiowe ma niewiele tłuszczu, który znajduje się głównie pod skórą, co umożliwia jego łatwe oddzielenie. A struktura, komplementarność oraz szybka dynamika obróbki termicznej białka w drobiu sprawiają, że jest lekkostrawne.
Żelazo z mięsa jest lepiej przyswajalne niż z produktów roślinnych – FAKT
Żelazo z mięsa wchłania się w 20-50%, natomiast z produktów roślinnych w 1-8%. Jeden kotlet wieprzowy z karkówki dostarcza organizmowi dobrze przyswajalnego żelaza tyle co 30 kg szpinaku.

Wieprzowina ma więcej kalorii niż inne rodzaje mięs – MIT
Mięso wieprzowe ma podobny poziom kaloryczności jak wołowina, drób czy mięso królika. Najchudsze części, czyli szynka, konkuruje nawet z produktami roślinnymi, np. 100 g szynki wieprzowej ma jedynie 118 kcal, a 100 g pasztetu z fasoli aż 260 kcal.
Najbezpieczniejsze jest mięso pakowane – FAKT
Pakowanie mięsa od razu u producenta zapewnia brak kontaktu mięsa z bakteriami z otoczenia. Etykieta na opakowaniu zawiera ważne dla konsumenta informacje, m.in.: pochodzenie, termin przydatności do spożycia czy zalecane warunki przechowywania.
